joi, 28 iulie 2011

BURN DAY

Photo: Kevin Hundsnurscher

marți, 26 iulie 2011

marți, 5 iulie 2011

INCENDIES (2010)

Cu toate ca a fost nominalizat la categoria "Cel mai bun film strain" la Oscar, cu toate ca a aparut pe net de ceva vreme, am urmarit "Incendies" abia in aceasta seara. La cinema.

Pacat.

Pacat ca am stat atat timp departe de o capodopera.

Departe, foarte departe de Hollywood si de ale lui comedii romantice sau thrillere cu efecte speciale inovatoare, "Incendies" propune un poveste care iti ramane in suflet la fel cum pe piele ti-ar zabovi peste ani cicatricea zimtata cauzata de o taietura cu panza de bomfaier. Filmul e gri precum o toamna eterna, singurele culori "vii" fiind date de foc si sange...

"Incendies" nu e un film usor de urmarit. Regizorul Denis Villeneuve te poarta deseori dus-intors in timp, intr-o tara africana care nu are un nume si in orase despre care geografia nu a auzit. Ai putea crede ca e Algeria, ai putea crede ca e Tunisia. Nu e niciuna dintre ele. E de fapt...tara pe care ti-o imaginezi TU, spectatorul. Pentru ca - istoria o dovedeste - peste tot in lumea asta rotunda crimele plecate din convingerile religioase au fost cele mai odioase.

Intriga nu e complicata. Si vine inainte de...desfasurarea actiunii, asa cum ar fi trebuit sa stie din literatura cei care au dat BAC-ul... Doi gemeni, Jeanne si Simon afla de la notarul Lebel ca, prin testament, mama lor le-a cerut sa inmaneze doua plicuri unor persoane despre care cei doi nu stiau nimic: tatal lor (pe care il credeau mort) si, respectiv, un frate de a carui existenta nu aflasera pana atunci. In ciuda indignarii, cei doi pornesc din Canada (unde erau stabiliti) intr-o calatorie in tara natala a mamei lor, tara ne-numita de care vorbeam mai sus... O calatorie pe parcursul careia afla adevarurile crude despre adevarata viata dusa de mama lor si despre destinul ei marcat de absurd, ura si razboi...

Daca nu sunteti pregatiti sa stati in fata ecranului 2 ore si 10 minute, nu incepeti sa va uitati la film. Beti o cafea lunga si inarmati-va cu rabdare pentru a urmari toate detaliile capodoperei lui Villeneuve.

Descoperiti ca in viata sunt si cazuri in care 1+1≠2....

Si nu va fie rusine de lacrima care vi s-ar putea strecura in colt de ochi la final...



Rating IMDb: 8,2