marți, 8 ianuarie 2013

IMPOSSIBLE (2012)

Se apropie perioada marilor premii ale cinematografiei, iar Hollywood-ul (si nu numai) isi scoate din "buzunare" arsenalul de filme bune dupa care tanjim in cursul verii. "Impossible" (prefer titlul asta si nu "Paradisul spulberat" cum au ales cinematografele romanesti) este un film... simplu si aspru. Asa cum imi place mie. Nu e la fel de complicat, polisemantic sau generator de nenumarate polemici precum "Life of Pi". E...crud si se infige la un moment dat brusc in inima precum un stilet stralucitor.


Pe scurt, filmul prezinta povestea REALA a unei familii care a trecut prin cosmarul tsunami-ului devastator care a lovit Thailanda si intreaga coasta de sud-est a Asiei, in a doua zi de Craciun din 2004. Si din film, si din trailer, deduci ca familia a supravietuit dezastrului. Deci nu ai multe necunoscute, din start. Mai mult, cei care au vazut "Hereafter" probabil isi zic ca nimic nu poate ilustra mai bine tsunami-ul decat a facut-o regizorul Clint Eastwood atunci, in 2010...


SI TOTUSI... "Impossible" are ATAT DE MULTE DE OFERIT! Probabil orice as scrie nu v-ar convinge. Tocmai de aceea trebuie sa vedeti, ca sa intelegeti. Ca sa intelegeti ca nimic nu e mai puternic pe lumea asta decat umanitatea; ca in fata naturii suntem niste... paie, niste neajutorati, in ciuda tuturor inventiilor lumii moderne. Sa intelegeti ce valoare poate avea cu adevarat un telefon in astfel de momente crunte, nu in cotidian in care ne plictisim de el citind mailuri sau stand pe facebook. Si, nu in ultimul rand, sa vedeti o interpretare magistrala a lui Naomi Watts, apreciata atat de personajul real, spaniola Maria, care supravietuit dezastrului, dar si de criticii americani, care au nominalizat-o pentru acest rol la Globurile de Aur.

Vizionare placuta!

User rating IMDb: 7,7