joi, 4 decembrie 2008

DESPRE CRIZA BANCARA - adevar sau...spam?

Un prieten, cu o afacere in curs de extindere, atins si el de "criza" atat de discutata, mi-a aratat un mail primit in urma cu cateva saptamani. Un mail in care se descrie o posibila explicatie a nebuniei bancare din aceasta toamna. Nu stiu cat e adevar sau cat e...spam (pentru ca in final se scria: "in calitate de roman, nu mai pot accepta sa lucrez cu aceste 3 banci si va indemn si pe voi... etc-etc)
Pe de alta parte, am auzit ca ar fi vorba de alte banci in afara de ING (Bancpost s.a.)
Adevar sau nu, e interesant de lecturat:

"Zeci de mii de romani in imposibilitatea de a-si achita ratele la creditele contractate, sute de firme avand dificultati reale in a-si finanta activitatea, fortate sa-si reduca drastic costurile, inclusiv probabil prin disponinibilizari. Acestea ar fi fost o parte dintre consecintele cu care ne-am fi confruntat daca atacul agresiv, ambitios si stupid al catorva institutii financiare straine la adresa leului ar fi reusit.
Confruntate cu propria incompetenta care le-a adus in pragul falimentului, Goldman Sachs (inclusã in „planul de salvare” al Trezoreriei americane), Barclays (unde Guvernul britanic va deveni actionar pentru a o finanta) si Morgan Stanley (care a inregistrat pierderi de 3,7 miliarde de dolari in noiembrie anul trecut) s-au gandit sa isi scoata o parte din “parleala” atacand monedele catorva state est-europene.

Conform estimarilor, impotriva leului s-au pariat peste 2 miliarde de euro, incercandu-se aducerea cursului la nivelul de 4,2-4,5 lei/euro. Gratie interventiei prompte si strategiei eficiente a BNR, atacul a fost respins, iar cei care au pariat impotriva leului au inregistrat pierderi consistente.

Hienele financiare au fost astfel puse in situatia penibila de a nu avea de unde sã ia bani pentru a-si plãti datoriile, BNR lãsand, in mod intentionat, piata fãrã lichiditãti. Panicati, speculantii au incercat sã “isi inchidã pozitiile”, adicã sã-si plãteascã datoriile,cu bani imprumutati de pe piata monetarã, insã lipsa acestora a dus dobanzile la cote record.
Acest atac s-a desfasurat pe fondul aparitiei unor asa zise « analize » ale unor mari banci straine potrivit carora Romania este « vulnerabila ». Ironia face ca aceste rapoarte sa apartina exact acelor institutii ajunse in pragul falimentului ca urmare a unor politici financiare dezastruoase.

In disperare de cauza, speculantii au incercat sa simuleze un blocaj al pietei bancare generat de lipsa de lei, marind artificial dobanzile afisate. 3 banci care opereaza pe piata locala, in spatele carora se afla Goldman Sachs, Barclays si Morgan Stanley au cotat ratele de dobanda la lei la niveluri foarte mari, spre deosebire de restul pietei care avea niveluri mult mai mici, dupa cum era normal. Dobanzile pe piata SWAP au ajuns pana la 500%.
Mai mult decat atat, aceste 3 banci nu au venit la BNR sa se imprumute la dobanda Lombard (imprumutul de urgenta de la BNR) de 14,25%, cu toate ca aveau aceasta posibilitate.

"Este de neinteles ceea ce fac ei. S-a esuat pe un atac pe leu in mod evident si se incearca mascarea acestor pierderi pe imaginea unei crize de lichiditate care nu exista", spunea Guvernatorul Mugur Isarescu.

Strategia celor 3 implica, pe langa destabilizarea sistemului financiar romanesc, trasferarea pe umerii clientilor romani a propriei incompetente agresive prin marirea artificiala a dobanzilor la credite. O parte dintre creditele contractate de populatie au dobanda variabila, calculata in functie de ROBOR.


Cele 3 banci au ridicat artificial dobanda ROBOR in ziua de miercuri, 22 octombrie 2008, afisand cotatii de pana la 100%! Cele 3 banci in spatele carora se afla cioclii financiari straini sunt ING Bank, RBS (Royal Bank of Scotland, fosta ABN AMRO) si Unicredit.
Mugur Isarescu nu a numit explicit bancile implicate, intrucat ii este interzis, insa a oferit suficiente indicii pentru a putea fi identificate. Surse din piata au confirmat ca aceste 3 entitati - ING Bank, RBS (Royal Bank of Scotland, fosta ABN AMRO) si Unicredit- se fac vinovate de atacul esuat si implicit de cresterea potentiala a dobanzilor la creditele populatiei, cu toate consecintele dezastruoase care ar fi putut deriva de aici.
Nici una dintre cele 3 nu a negat implicarea in acest caz.


In toata aceasta perioada, echipa de elita de la BNR s-a bazat pe sprijinul celorlalte banci din sistem, care au reactionat responsabil fata de proprii clienti si mediul in care isi desfasoara activitatea. BNR a identificat un e-mail dat de trezoreria unei banci si adresat altor trezorieri prin care acestia erau indemnati sa ridice dobanda la lei. Mail-ul a fost ignorat. "

(.... aici urmeaza indemnul de a nu mai lucra cu aceste banci etc)

Niciun comentariu: