joi, 2 aprilie 2009

DECAT UN MOLDOVEAN...

Imi place limba.
Romana.
Am fost mereu de principiul ca nu e de condamnat o persoana care nu stie limba engleza; sau franceza sau oricare alta.
Dar pur si simplu nu am suportat persoanele care nu stiu sa vorbeasca sau sa scrie romaneste.

Am interactionat cu multi oameni, unii chiar mari corporatisti, patroni sau directori. A fost de ajuns ca oamenii astia sa scape in dialog cate un "ipotent", "artimetica" sau "vinoveţi" (corect: "iMpotent", "arITmetica", "vinovAţi" ) ;) pentru ca sa incep sa-i privesc brusc cu alti ochi...

Am interactionat cu femei stralucitoare la mecla si la trup. Unele - si la pozitia sociala.
A fost de ajuns sa primesc un SMS in care scria: "Sar putea sa ântârzii. Crezi ca putem s-a ne vedem mai târziu?" M-am lepadat si de orice intentie de parteneriat business si de orice erectie rebela si am evitat o intalnire ulterioara.

Da, sunt maniac!

Lucrez in media si am pretentia ca toti ziaristii sa fie asi si...promotori ai limbii romane corect scrise sau vorbite. Rahat! Sunt multi...particulari si in meseria asta:(

Am fost intrebat de multe ori ce ma enerveaza la Bucuresti; sau la bucuresteni.
Ei bine:
- nu ma enerveaza ca numesc "moldoveni" orice retard din trafic sau din viata
- nu ma enerveaza (atat de tare) ca la pantofii sport nu le zic "tenişi", ci "teneşi"
- nu ma enerveaza aglomeratia, cocalarii sau ptzipoancele (e plina tara de asa ceva)
- ma enerveaza dezacordurile de genul "Era frumos cand mergea ei pe strada si canta"; dar si astfel de agramatisme gasesti peste tot in Romania, nu doar prin Capitala:(

MA ENERVEAZA in schimb un cuvant folosit GRESIT si in exces. Un cuvant pe care nu numai cei din Bucuresti il folosesc, ci am senzatia, toti cei din zona de sud a Romaniei.
E invatat prost din familie, din tata in fiu, nu e corectat la scoala si ma zgarie groaznic pe timpane si creier cel putin de 5 ori pe zi.

Doamnelor si domnilor, este vorba de cuvantul "DECAT".
Ne uitam in DEX, sa nu zicem ca sunt eu nebun. Acolo scrie: "adverb, restrictiv in constructii NEGATIVE"

Precizare: nu ma refer aici la situatia in care "decat" are rol comparativ de inegalitate ("Mai mare decat mine" etc). Ci la exprimarile in care "decat" are, asa cum spunea mai sus, sens restrictiv.

Aud zilnic in jurul meu:
"Eram decat eu pe strada la ora aia"
" - Cati ani ai? - Decat 19!"

"E bine sa mananci decat legume si fructe"

BRRRRRR!!!!!

Frati romani, "decat" se foloseste NUMAI IN CONSTRUCTII NEGATIVE!!!!:
"NU eram DECAT eu acolo"
"NU mananc DECAT fructe si legume" etc

Pentru situatiile precizate initial, pentru situatiile in care avem de a face cu o afirmatie (si nu o negatie), exista cuvintele: "DOAR" si "NUMAI".

Corect este sa spui:
"Eram numai eu pe strada"
"-Cati ani ai? - Doar 19!"
"E bine sa mananci doar fructe si legume!"

Gata! V-am futut destul la cap cu gramatica. Decat;) sa ma injurati, mai bine va corectati.
Altfel risc sa o iau si eu razna.
Sa incep sa vorbesc "ca in Bucuresti", desi eu sunt...DECAT un MOLDOVEAN! :p

LATER EDIT:
Am fost in iarna la o sedinta cu parintii la scoala la fiica-mea, inger ajuns in clasa I. Invatatoarea - o tipa originara din Craiova, in jur de 40 de ani, foarte draguta si apreciata in scoala, din cate am inteles. La un moment dat zice: "Pentru fondul clasei fiecare parinte trebuie sa dea decat 50 de lei".

Nici acum nu stiu de ce de atunci nu am mai fost la vreo sedinta cu parintii...

Am lasat-o pe mama Fabianei sa frecventeze astfel de intalniri. Si ma rog la Barbosul din Cer sa nu o aud in curand si pe fiica-mea ca-mi zice: "Tati, da-mi decat un pupic"...

6 comentarii:

justina spunea...

''Decit'' atit ai de spus despre ceva ce te enerveaza?!! :)) ma rog, tu stii mai bine... dar mania ta mi se pare justificata. Mi s-a intamplat si mie sa primesc un mesaj ''dragut'' de la un tanar posesor de doua diplome universitare: ''s-ar pare ca te vreau prezenta la concert. te-ai hotarit sa vi ochi albastrii?'' S-a dus...de suflet concertul si viitoarele intalniri...decat c-o limba defecta... :))

Anonim spunea...

imi 'place' foarte mult cand vad scris "frumoas-o" :)) si am o reala problema cu folosirea gresita a cuvantului "datorita". trebuie sa recunosc ca "mania" ta in ceea ce priveste limba romana este una dintre calitatile pe care le apreciez foarte mult la tine:) so, spune-le domnule Racu:)

Traian spunea...

:) da, "datorita" e utilizat, in general, atunci cand e vorba de o actiune... pozitiva (ex: "datorita tie am reusit in viata", "datorita norocului am castigat acest joc"), pe cand, in cazul in care vorbesti de o actiune...negativa, esuata, se foloseste "din cauza" (ex: "din cauza traficului am intarziat", "din cauza emotiilor nu am luat examenul")
Exista voci care afirma ca poti folosi ambele variante in orice situatie, dar eu raman la principiul enuntat mai sus:)

Anonim spunea...

Ţi-am răsfoit blog-ul din când în când, pentru a-mi aminti de Iaşi, de anii de liceu şi.. în fine.
Ca ieşeancă, mă simt în Bucureşti ca într-un fel de "diasporă" şi - ah - ce m-ai atins cu subiectul ăsta! Lol
Adaug la lista ta cuvinte care mi-au zgâriat şi mie urechile de-a lungul timpului, şi care mă enervează într-un mod aproape voluptos (pentru că mă fac să mă simt superioară prin originea mea moldovenească, şi mândră de cei şapte ani de-acasă şi de accentul meu aproape neschimbat):
- să aive (adică "să aibă")
- e multe (am ajuns să numesc aşa, generic, toţi "noii îmbogăţiţi" bucureşteni)
- (nu râde) brânză de ţăran, lapte de ţăran, OUĂ de ţăran - toate produsele naturale care se pot procura de la piaţă în Bucureşti sunt.. de ţăran!

Apropo, ştiai că există un fel de societate a ieşenilor din Bucureşti? Nu am fost niciodată la întâlniri, care au loc lunar, dar mi-a plăcut ideea. Cel puţin mi s-a confirmat că mai tânjesc şi alţii după dulcele târg, şi că mai sunt şi alţii care simt o indignare voluptoasă în faţa unor "e multe"... dă Bucureşt.

Salutări!
Ioana

Traian spunea...

Buna!:)
Da, stiu de multa vreme despre "Intalnirile Iesenilor".
Cand m-am stabilit in Bucuresti, acum vreo 4 ani, primul gand cu care am venit din Iasi era sa particip la ele. Am fost la vreo 4 in total, dar am renuntat.
E...dragutz, dar erau si multe persoane pe care nu le stiam si, in plus, daca stai in Bucuresti stii cum e cu...timpul liber.

Multumesc de postare dar... CARE IOANA?:)

Anonim spunea...

Îţi răspund pe mess :)