marți, 8 iulie 2008

MANU- FEST

Romania incepe, in sfarsit, sa intre in rand cu lumea.
Mi-aduc aminte cum era inainte de '89... Sau cum era la inceputul anilor '90. Cum exaltam de fericire cand vedeam cea mai penibila reclama luminoasa. Dupa ani in care lumina era rationalizata, dupa ani in care imi faceam temele la lumanare - reusind astfel sa-mi ard si intreg continentul Australia de pe imensul glob pamantesc prezent pe biroul din dormitor - dupa aceasta perioada toxica, noaptea incepea sa nu mai fie atat de anosta. Apareau pe strada tot mai multi stalpi de iluminat, magazinele incepeau sa aiba firme luminoase etc.
Dupa ani de Mamaia si Cantarea Romaniei, au inceput sa vina si la noi artisti de calibru.
Daca nu ma insel, Michael Jackson a fost primul si acel concert de la bucuresti avea sa ramana multi ani prezent in memoria afectiva a celor care au fost pe stadion atunci.
Au mai trecut ani buni, au mai fost concerte...
Dar de cativa ani incoace parca s-a mai schimbat ceva. Nume importante din muzica mondiala au inceput sa tot vina pe la noi. Am intrat in rand cu lumea civilizata. Dupa...18 ani.
Ma uit contemplativ, ca un melc imbecil la o priza, la anul acesta... toate gustrile pot fi impacate: rock, hip-hop, house, pop, alternative, new-wave. In aceasta luna iulie, dar si in august, aproape in fiecare week-end avem cate un concert.
Am fost la B'est Fest in weekendul trecut. Un festival in care line-up-ul nu era unul care sa te dea pe spate. Din posturile de aici, de pe blog, s-a putut deduce oarecum ce trupe asteptam cu interes sa vad pe scena.
Dar hai sa o luam cu inceputul...
Vineri.
Ajung la Romexpo pe la ora 16. Chiar cand incepea oficial festivalul. 3 scene mari, 2 lipite, una - inaintea lor, mai aproape de intrare, pe culoarul de acces spre zona festivalului. Organizarea - occidentala. Totul a fost ok din punctul asta de vedere, poate doar asfaltul incins ar fi putut sa cedeze locul ierbii, dar cum la noi orice bucata de camp, de teren viran, este arvunita de antreprenorii imobiliari, unde naiba sa mai organizezi concerte?:)
In difuzoare curge tech-house. In warm-up mixeaza Boy Lamoen, un olandez tanar, extrem de talentat. Dupa el intra Adrian Eftimie, castigator al Heineken Music Thirst in acest an. (nu stiu ce nevoie de afirmare mai avea si Eftimie, dar..ma rog). Nu sunt fanul lui, asa ca nu a reusit sa ma excite cu nimic.
Din trupele din prima zi, clar asteptam Apollo 440. Care au fost excelenti. Care nu m-au dezamagit cu nimic. Mai mult, la ultima piesa, celebra "Ain't Talk About Dub", solistul a facut show maxim, catarandu-se pe schele, aruncandu-se in multime etc:)

A urmat Alanis Morissette. O prestatie fada, cu un stil de pop-rock american pe care nu il gust si la care multi din public nu au rezonat, dar ma rog...desi nici nu stiau cine e femeia aia al carei cur a crescut fantastic, de parca era Missy Elliot, au stat sa priveasca. Prestatia..repet: fada si trista, la fel ca Alanis dupa despartirea De Ryan Reynolds.

Lumea s-a mutat apoi spre cealalta scena, la Cypress Hill. Orgasmul hip-hop-erilor. Americanii s-au descurcat ok, au facut atmosfera, de fapt au fost de departe liderii de popularitate ai primei seri, daca tinem cont de show-ul facut si de cum a reactionat publicul.

Sambata
De pe afis nu ma atragea nimic in mod deosebit. Poate doar Manic Street Preachers. Care au fost de departe PESTE tot ce a cantat la B'est Fest sambata. Galezii si-au respectat blazonul. Bravo lor!
Kaiser Chiefs nu sunt pe gustul meu si nu au reusit sa ma convinga. Mult mai misto a fost la Nouvelle Vague, dar din pacate, prea putina lume stia ce trupa e asta, asa ca frantuzoaicele s-au multumit sa cante in fata a maxim 1000 de oameni (cu indulgenta).

Duminica
Ei, si a venit si ziua de duminica! Cu cele mai multe surprize placute. Cu recitalurile pe care le asteptam cel mai mult.
Primii dintre cei apreciati au fost Stereophonics. Care au cantat senzational rock-ul lor alternativ, new-age.
Apoi a urmat o intarziere de o ora, fata de programul stabilit, a trupei Rosin Murphy. Cine e..aceasta trupa??? o sa va intrebati. Asa m-am intrebat si eu, insa citind ghidul festivalului am aflat ca este formatia care o are in componenta pe fosta vocalista de la Moloko, si brusc am devenit interesat. Prietenii..stiu de ce;)
Nu au cantat rau, insa dupa vreo 5 piese am plecat de acolo, fiindca pe cealalta scena trebuia sa urce Manu Chao (& Radio Bemba Sound System)

I-am asteptat de la inceputul festivalului. Imi doream sa-i vad. Iubesc muzica lor de prin anul 2000, stiam ca fac mega-show in concert, dar nu ma asteptam sa iasa...asa cum a fost.
Multa lume nici nu auzise de Manu Chao. Apoi cand le spuneam ca .."sunt aia care canta "Me gustas tu" sau "Bongo Bong" ", ziceau: "aaa, da. Misto. Dar cred ca ma duc la Nelly".
De altfel a fost o ciudatenie a organizatorilor sa puna si Manu Chao si Nelly Furtado in acelasi timp, pe doua scene diferite. Pe culoarul care ducea spre scena unde avea sa cante Nelly se indreptau bashinoshii... Printesele pe tocuri si cu ochelari mari de soare care nu ar fi stiut cine e Nelly daca aceasta draguta canadiana nu ar fi semnat cu Timbaland care sa o ajuta sa se relanseze (dupa o perioada in care ajunsese intr-un declin strasnic)... "Say It Right" si inca vreo cateva piese au determinat lumea sa se duca sa o vada in concert. Respect fanilor ei, insa dincolo de succesul acelei piese de anul trecut, parca prea toti pe care ii ridica la viata Timbaland (fara dubii, un meserias, un fel de Moga din US) seamana intre ei. Nelly, Justin..etc
Sa-i fut.
Am ramas la Manu Chao deci. Si nu aveam sa regret. Pentru ca a fost, si nu cred ca exagerez, recitalul care a salvat intregul festival. Vorbeam la un moment dat cu niste amici de la Tehnic, de la Stage, si imi ziceau: "Nu stiu multe de astia, dar nu mi-am imaginat vreodata ca vor strange atatia oameni!" Cred ca peste 5000 de oameni au lasat-o pe Nelly Furtado sa cante cover-uri dupa Madonna (nu e o gluma!) si au venit sa-l vada pe acest genial francez nascut la Paris, mutat la Madrid, dintr-o familie galiciano-basca. Un om care canta in spaniola, catalana, portugheza, franceza, engleza, araba. Un om care a avut curajul sa spuna in acest concert de la Bucuresti ca..."the greatest terrorist of this Planet is the President of the US, George W. Bush"

Ceea ce am vazut la Bucuresti, timp de vreo 90 de minute, nu se poate descrie in cuvinte. Cuvintele ar fi prea putine si lipsite de incarcatura. Atmosfera a fost incredibila, uluitoare. 5000 de oameni, 10000 de maini ridicate non-stop, femei de 50 de ani dansand in pub lic, cupluri de varsta a doua luand-se in brate si dansand raggae sau topaind pe piesele mai ritmate. Nu era Bob Marley acolo si ai lui The Wailers. Era doar MANU CHAO & RADIO BEMBA SOUND SYSTEM.

Singura care a fost chemata de 2 (!) ori la bis (si normal, a venit de fiecare data:) )
Cine nu stia cine e Manu Chao, probabil din seara de duminica, 6 iulie, a de venit fan.
Minunatia de recital a facut uitate momentele mai aiurea de la B'est Fest (biletul destul de piperat, in conditiile unui line-up nu foarte entuziasmant, accesul in parcare, cozile de la mancare din ultima zi etc)
Pentru cei care inca tot nu stiu cum canta Manu Chao, sau pentru cei care iubesc muzica lui, iata si un clip, al unei piese de pe ultimul album "Radiolina"(2007). Piesa nu am auzit-o in concertul de la Bucuresti; se numeste: "Politik Kills".



Si o piesa mai cunoscuta, de pe primul lui album, "Clandestino" (1998):


Cei de la Emagic Entertainment pot multumi lui Manu Chao. A facut toti banii. Si a salvat un festival...amortit.
B'est Fest mai are o zi dedicata exclusiv rockerilor. Vinerea asta va concerta Judas Priest. Ii prefer pe Fatboy Slim (gusturile nu se discuta:)!)

Oricum, concertele grele continua. Chiar azi, tot la Romexpo, urca pe scena Whitesnake si Def Leppard, doua legende ale rockului mondial, si dupa ce voi termina acest post ma voi grabi sa plec incolo, sa-i urmaresc.
Urmeaza la Bucuresti Metallica (s-au epuizat deja biletele, e sold-out!), Lenny Kravitz, Iron Maiden si altii... Va fi la mare, peste putina vreme, Liberty Parade, va fi Creamfields...
O sa avem o vara fierbinte tare...

PS: Despre Nelly Furtado? Numai de bine...:))

Imagini preluate de pe bestfest.ro si bucuresteni.ro

Niciun comentariu: