marți, 13 aprilie 2010

LEBANON (2009)

Filme de război s-au făcut şi se vor mai face. Recent, unul a câştigat Oscarul. Fără mare strălucire, dar prezentând războiul LOR. Pentru că, da, aşa e, fiecare e cu războiul LUI; despre care ştie cel mai bine ce are de spus.

Unul dintre războaiele - fără sfârşit parcă - ale israelienilor a fost cel din Liban. Invazia Libanului, în iunie 1982. Despre prima zi a acestui război este vorba în Lebanon.


Un film ciudat, aspru şi care îţi inspiră o senzaţie cruntă de claustrofobie. Pentru că tot filmul este filmat în interiorul unui tanc. Patru soldaţi tineri, pentru care armata a fost o obligaţie şi nu neaparat o datorie, se trezesc în război. Aşa cum poate s-ar fi putut întâmpla oricărui soldat, luat cu japca în armată la noi, până în urmă cu ceva ani. Timp de o oră şi jumătate puteţi vedea cum arată pentru ei prima zi de război în Liban, din interiorul tancului. Singura comunicare cu exteriorul este doar vizorul lunetistului de pe tanc. O provocare, un film...ALTFEL decât am văzut până acum, ALTFEL decât "The Hurt Locker", ALTFEL decât aţi mai văzut poate...

E posibil să nu vă placă, dar e un film care, în opinia mea, merită văzut. Lipsit de "patina hollywoodiană", dar răsplătit cu Marele Premiu "Leul de Aur" la Festivalul de la Veneţia 2009.



Vizionare plăcută!

Rank IMDb: 7,5

Niciun comentariu: