luni, 2 februarie 2009

FELON (2008)

Am vazut o multime de filme in ultima perioada. Destul de multe incat sa nu am timp sa postez pareri (sau recenzii, daca va place termenul:) ) pentru fiecare in parte. Voi incerca, intr-un post viitor, sa scriu cate 2-3 randuri despre fiecare film vazut in ultima perioada.
Azi, insa, ma opresc la un film despre care nu s-au auzit multe, dar pe care vi-l recomand.
Un film despre...supravietuire. Despre limitele spre care poti impinge rabdarea, psihicul, fizicul, agatat doar de tremuranda "flacara a lumanarii" ce are forma iubitei; doar de ideea ca vei fi din nou langa cei dragi, langa familie.

Nu este un film siropos. Dimpotriva.
Este un film dur, taios. Un film pe care poti insa sa-l urmaresti si cu jumatatea ta mai slaba de inger, pentru ca duritatea poate fi aprobata tacit in conditiile in care o simti ca izvoraste si din interiorul tau. Pentru ca realizezi ca probabil asa ai fi procedat si tu. Mai ales cand...alternativa nu exista.
Filmul se desfasoara in proportie de 90% intre zidurile unei inchisori. Insa intriga este cu totul alta decat cea din "Oz" sau "Prison Break", celebrele seriale in care actiunea graviteaza in jurul aceluiasi...peisaj: puscariile. "Felon" ne tine in fata ecranelor pentru ca este extrem de bine inchegat. Bine filmat si bine montat.

Povestea e urmatoarea:
Wade Porter (Stephen Dorff) e un tanar cu un viitor promitator in afaceri si pregatit de nunta cu mama copilului lui.Lucrurile iau insa o turnura diferita in viata lui, in momentul in care il ucide accidental pe un hot care voia sa ii fure din casa. Wade este condamnat pentru crima si este inchis intr-o puscarie de maxima securitate unde mai greu decat orice altceva este sa supravietuiesti. Sa rezisti, intr-o lume in care regulile sociale ale vietii de pana atunci sunt date peste cap la 180 grade.

Abandonat si de familie in jungla inchisorii, Porter primeste o "gura de oxigen" de la cine se astepta mai putin: infricosatorul criminal John Smith (interpretat magistral de Val Kilmer).
De la acest Smith vine si o replica memorabila: "Da, închisoarea te desensibilizeazã.Dar te forteazã si sã vezi ce e cel ma important. Familia. Si loialitatea. Pentru cã un condamnat stie cã niciuna din astea nu existã aici.Asa cã nu fugi de ceea ce-ai devenit, criminalule. Acceptã. Maturizeazã-te din asta. Si n-o sã mai pierzi din vedere niciodatã ceea ce conteazã cu adevãrat. Sã-ti protejezi familia cu orice cost. Chiar dacã esti fortat sã ucizi din nou. Pentru cã dacã as fi nevoit, as rade toate planeta sã fiu din nou lângã a mea"


Rank IMDb: 7,9

Niciun comentariu: