marți, 12 februarie 2008

HAINA FACE PE OM

Orice mi-ar spune altii, raman la convingerea ca afirmatia din titlu este 100% adevarata.
A sti sa imbraci o haina asa cum trebuie te poate transforma din cersetor in print, iti poate aduce respectul pe care stii ca-l meriti dar nu ti l-a oferit nimeni pana acum si iti da si increderea in reusita.
A nu se confunda " a sti sa te imbraci" cu "a te imbraca scump". Nu e neaparat necesar. Romanul s-a nascut cu o gena a esteticii si ar trebui sa profite de asta. Ca nu o face intotdeauna, e alta poveste...
Am vazut in strainatate "ordinary people" de diferite nationalitati. Am vazut barbati, am vazut femei. Si mi s-a destramat cel putin un mit; ca Spania e plina de frumuseti latino, ca Franta e populata de dame in adevaratul sens al termenului. Aiurea. Femei cu unghii neingrijite, cu axilele neepilate, cu burta dizgratios rasfranta peste talia joasa a unei fuste mini de blugi "asezonata" cu niste adidasi jegosi. Am ajuns atunci la o concluzie: nu stiu daca Romania are cele mai frumoase femei; dar, fara indoiala, are unele dintre cele mai ingrijite femei. Si cea mai simpla femeie, pe care nu o dau banii afara din casa, isi arunca o privire in oglinda inainte de a iesi din casa si stie cum sa se imbrace, chiar si cu haine mai ieftine, repet, in asa fel incat sa nu agreseze vizual oamenii din jurul ei.
Ar trebui sa fie valabil si pentru barbati. Si poate si e. Exceptiile intaresc regula.
In postul asta voi vorbi despre barbati.
Pentru ca nu ma erijez in consilier vestimentar pt femei.
Nici pentru barbati.
Dar pot da niste sfaturi, niste "reguli" daca vreti, pe care si eu le-am studiat si insusit.
Am marele noroc ca moaca imi este bine "incadrata" si de vestimentatia casual cat si de cea...business. Poate sunt un fericit din punctul asta de vedere.
Aud multi barbati care spun: "Frate, nu ma pune sa ma imbrac in costum, ca nu am mai purtat niciodata, nici nu-mi sta bine". Insa eu cred cu convingere ca o vestimentatie eleganta poate "prinde" pe oricine, daca e purtata asa cum se cuvine.
Iar cei care nu merg zi de zi imbracati astfel tot vor avea o data o receptie, un cocktail, o nunta, o cumatrie pe care vor trebui sa le onoreze. Si e greu ca partenera ta sa fie intr-o superba rochie de seara, iar tu sa fii in jeans si tenisi. Sau sa nu stii ce cravata sa pui la ce camasa etc.
Apropo de camasi. Ce am observat ca nu stie un barbat este ca, chiar si la o vestimentatie sport, casual, intotdeauna camasa iti da o nota aparte de eleganta, de masculinitate decat un t-shirt sau un pulover. De retinut;)
Revenind la costume, camasi si cravate.
Daca de cumparat un costum ne mai descurcam, beleaua vine cand trebuie sa-ti pui o camasa si trebuie sa mai tuflesti la gat si o cravata. Care? Cum? Ce merge? Cum se face nodul la cravata? Sunt doar cateva dintre intrebarile care macina barbatii in astfel de momente.
Hai sa vedem.

Nodurile de cravata

In mare parte sunt de trei feluri:

Windsor

Un nod masiv, triunghiular, simetric. Numele ii vine de la Ducele de Windsor, care purta astfel de noduri la cravate sau lavaliere.



Semi-Windsor

Este asemanator cu clasicul Windsor. Este la fel de simetric, numai ca este mai strans si mai ingust.



Nodul simplu (four-in-hand)

I se mai spune si "scolaresc". Este usor de realizat, este asimetric si este recomandat pentru camasile cu colturile gulerului prinse cu nasturi, sau camasile cu gulere inguste



Gulerele


1. Gulerul ingust - il poti alege daca iti plac costumele simple, clasice. Are un aer usor retro. Se potriveste o cravata cu nod simplu

2. Gulerul cu colturile departate - o forma clasica, iti ofera un aer aparte de distinctie. Se potriveste pentru orice varsta si este "completat" bine de un nod Windsor

3. Gulerul inalt - are interiorul mai lat si se incheie de multe ori cu doi nasturi. Nu e neaparat necesara o cravata, dar daca vrei una, fa-i un nod semi-Windsor

Am putea vorbi si depre mansetele camasilor. sunt si ele de diferite tipuri, insa cele mai elegante sunt cele duble, facute pentru butoni. Daca ai si niste butoni rafinati, esti bun de...insurat;)

Apoi ar mai fi de spus cate ceva.

Ai grija la pantofi! Nu numai la costum, ci in general, la orice tinuta. Citeam intr-un placut glossy destinat masculilor, Esquire (nou aparut in Romania, extrem de bine scris si o sursa si pentru mine in aprofundarea unor reguli elementare de vestimentatie) un interviu cu Gheorghe sau Chisu, nici nu mai tin minte. Si spunea personajul, extrem de bine, ca "ii recunosti gusturile omului si posibilitatile daca ii privesti pantofii". Ca sa nu ne mai mire cand vedem vreun...creol imbracat cu un costum pe care se vede ca scrie "Armani", dar are niste panarame in picioare, eventual cu botul in sus:)) si cu sosete albe:))
Pentru sosete, solutia mereu functionala o reprezinta sosetele de culoare neagra. Sau maro, depinde de culoarea costumului. Fugi de sosetele albe! Arunca-le! Nu ai la ce sa le folosesti in afara de fotbal, tenis, baschet, sau ce miscare mai faci tu.
Ma intorc la pantofi: da cu un burete umed pe ei daca s-au prafuit sau murdarit.
La costum nu purta pantofi cu talpa groasa!!! Strici tot ce-ai muncit la partea superioara. Incalta niste pantofi eleganti cu talpa foarte subtire.
Asorteaza cureaua cu pantofii pe cat posibil, nu cu altceva. Si nu incerca combinatii de genul costum bleumarin - pantofi maro, daca nu vrei sa te arate toti cu degetul la petrecere si sa chicoteasca pe seama ta. La bleumarin incalti numai negru, da?:)
Ma intorc la camasi si cravate. Ai mare grija, munceste de mai multe ori pana iti iese cravata de lungimea care trebuie: adica cu varful pana in dreptul cataramei de la curea.
Nu mai sus, nu mai jos! Intotdeauna nu am putut intelege cum de mai exista barbati, mai ales mai in varsta, care poarta cravate care le atarna pana deasupra buricului. Dizgratios de-a dreptul!
Apoi fa-i cravatei o singura cuta, exact pe centru, spre interior, iar marginile sa fi tot spre interior. Exerseaza pana iti iese!
Apoi ai grija de cum asortezi camasa cu cravata. Iar am vazut multi care au si bani, au de toate, dar se imbraca precum niste papitzoi. Cateva reguli simple:
- nu purta cravata cu dungi, daca si camasa e tot cu dungi! in astfel de cazuri incearca o cravata uni sau una cu ...cerculete imprimate, sau buline. Oricum combinatia cea mai simpla si rafinata e costum uni-camasa uni sau cu dungi discrete-cravata uni;)
- incearca pe cat posibil sa nu dai sacoul jos dupa o peroada de cand ai ajuns la petrecere, chiar daca te trec cele mai mari calduri. Un Domn nu-si expune camasa. Suporta cu stoicism caldura.

Pe final ai grija si la accesorii. Schimba-ti bricheta sport primita la promotie la Marlboro (si mie imi plac!) cu una slim, eleganta, rafinata. La fel si cu ceasul. Un adevarat fetis la barbati. Da-l jos pe cel sport, cu bratara de plastic si pune-ti unul cu curea de piele (cel mai indicat) sau unul impozant cu bratara metalica.

Sunt chestii pe care nu le-am inventat eu, pe care le-am invatat si eu la randul meu sau le-am "furat" de la altii. Tocmai de aceea mi-a venit ideea acestui post. Pt ca, daca exista unii care nu stiu toate astea, sa aiba de unde sa se inspire. Pentru ca sunteti prietenii mei, si chiar nu vreau sa va vad in... dilema, sau fara surse de inspiratie, sau ... imbracati ca un clovn:)

PS: Nu uita si cand pleci de acasa, si cand te intorci de la toaleta, sa verifici fermoarul de la prohabul pantalonilor. Uiti cel mai des de el:))))

2 comentarii:

rolazar spunea...

frumos..suficient de documentat.. mie imi place o vorba care spune ca e bine sa te imbraci pentru pozitia in care vrei sa ajungi si nu cea in care esti acum..

Mana888 spunea...

Referitor la cum sunt femeile de prin alte tari, cam asa e...sa le vezi si pe italience...ca te doare capu'si te minunezi de unde le gasesc pe cele de la TV, sau din reclame.De informat cu ce se poarta si ce nu vad ca esti,dar cu toate astea si tu o mai dai in bara din cand in cand...