Am avut aseara starea de spirit necesara pentru a urmari de la un cap la altul (in cazul acestui film, aceasta notiune este relativa:) "Memento", un film pe care am incercat sa-l mai vad de vreo 2 ori, dar am renuntat pentru ca trebuie sa poti sa te concentrezi doar la el si la subiectul lui.
Un film aparte, dificil, captivant, un thriller psihologic cum rar iti imaginezi ca ai putea vedea, o drama originala pana si prin faptul ca toata actiunea se ..deruleaza din prezent inspre trecut. Practic, inceputul filmului este ceea ce ar trebui sa fie finalul, apoi, pret de vreo 2 ore, dam actiunea inapoi, pentru a ajunge la un final de film halucinant. Un final de film care, dupa cum ziceam, este de fapt (un fel de) inceput al actiunii. E greu sa explic in cuvinte, filmul trebuie urmarit macar o data. Spun "macar" pentru ca e posibil sa doriti sa-l revedeti sau sa derulati anumite faze inapoi inca o data, pentru a fi convinsi ca ati inteles ceva.
Productia, in care joaca Guy Pearce si Carrie-Anne Moss (interpreta personajului Trinity din Matrix), dateaza din anul 2000 si are un rank IMDb "urias"(8,6), aflandu-se pe locul 28 in topul "Celor mai bune 250 filme din istorie"
Vi-l recomand cu caldura, chiar si din curiozitatea sadica de a reveni la final pe acest blog si sa scrieti ce ati inteles voi, care credeti ca e adevarul, ce s-a intamplat de fapt in actiunea acestui film.
Subiectul?
Un barbat amnezic care nu-si mai poate aminti evenimentele recente, foloseste notite si tatuaje pentru a da de urmele ucigasului sotiei sale.
Secventa uimitoare si antologica de la inceputul lui Memento implica o crima si un polaroid cu un cadavru. Fotografia aluneca inapoi in camera, glontele e absorbit pe teava pistolului si Leonard, personajul principal, incepe sa traiasca invers. Se spune ca memoria este unul dintre elementele cheie care separa oamenii de animale si ca e un dat esential al conditiei umane. Memento e preocupat de toate aspectele ei, mai ales de felul in care poate fi manipulata
Filmul lui Christopher Nolan e unul dintre acele rare si autentice triumfuri din istoria regiei de film moderne, pentru ca reuseste sa fie inovator, proaspat, sic si excitant, fara sa-si oboseasca audienta. Intregul film este astfel construit incat sa reflecte starea mentala a personajului principal, in acelasi timp, lasandu-i spectatorului dreptul la o proprie perspectiva.
Memento nu se rezuma la a fi doar o premiza inspirata. In definitiv, e un film noir in pura traditie clasica, un mistery thriller: un barbat care nu-si poate aminti evenimentele recente, are de dus la capat o razbunare si e atras in plasa unei femme fatale impecabile si implacabile (Carrie Anne Moss), Ceea ce face filmul deosebit este structura sa inovatoare - incepe cu finalul si se sfarseste aproape de inceput. E filmat si editat in asa fel incat evenimentele sunt prezentate intr-o cronologie inversa. Mai mult, exista doua povesti paralele care se intersecteaza si care alcatuiesc un puzzle revelator, unde suspansul ametitor rezoneaza cu emotia pura.
E un clasic instant inca de la primele momente, pentru ca e profund original, pentru ca se joaca in permanenta cu mintea ta si are un stil narativ revolutionar. Pentru acei amatori de film coplesiti de mediocritate care cauta ceva sa le tina spiritual treaz, sa-i provoace si sa-i puna pe ganduri, e alegerea ideala. Memento e memorabil. E o capodopera a filmului independent, un tur de forta regizoral (a fost realizat in doar 25 de zile) care rezista repetatelor vizionari si reinterpretari. (Cinemagia)
marți, 28 octombrie 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Un comentariu:
Am vazut filmul prima data acum 2 ani si sincer, am abadonat vizonarea lui dupa prima jumatate. Mi se parea inutil sa urmaresc o desfasurare atat de greoaie si intortocheata insa ...am citit mai apoi tot felul de review-uri si am devenit interesata de final. Recunosc, a doua oara am vazut mai intai finalul si apoi am urmarit intregul fir al actiunii. Nu stiu daca a fost corect asa dar pe mine m-a ajutat sa inteleg mai bine. Stiu ca filmul se bazeaza pe o povestire intitulata „Memento Mori „ ( Nu uita ca vei muri, lat. ) si in plus, e fascinant de urmarit tocmai prin prisma faptului ca ne face sa ne gandim la trecut, la propriile amintiri si dupa vizionare, chiar scormonim in 'dulapul' mintii sa vedem ce anume am uitat, poate e vreun amanunt esential de care nu am tinut seama pana atunci :)
Trimiteți un comentariu