Sala Palatului a fost plina ochi aseara, cu ocazia revenirii, dupa 13 ani, in Romania a lui Sting. Concertul de promovare a albumului "Songs from the labyrinth" a luat insa prin surprindere o mare parte din public.
Sting a urcat pe scena alaturi doar de bosniacul Edin Karamazov (nu e ruda cu fratii Karamazov, ca e din alta tara:)) ) un maestru al lautei, iar, la unele piese, cei doi au fost acompaniati si de corul "Stile Antico".
Concertul - care a durat cam vreo ora si un sfert - a semanat cu un recital de muzica de camera, 80% dintre piese fiind total necunoscute publicului si reprezentand un gen muzical total surprinzator pentru cei care se asteptau sa-l vada pe englez vuind pe scena cu celebra sa chitara bass atarnata de gat. S-a cantat muzica...elisabetana. Adica muzica de curte din perioada reginei Elisabeta I (1533-1603).
De altfel, albumul (si concertul) "Songs from the labyrinth" este un tribut adus lui John Dowland, un compozitor englez din acea perioada si, totodata, un maestru al lautei. Un compozitor de care Sting a fost fascinat inca de la inceputul anilor '80.
Spectatorul neavizat s-a plictisit cu siguranta. Nu neg ca sentimentul m-a...traversat si pe mine. Concertul a fost... interesant, in pauzele dintre piese Sting transformandu-se in profesor de istorie si explicand aspecte al vietii din secolul XVI-XVII. De asemenea, am auzit lecturi cu scrisorile din acea vreme ale lui Dowland.
Si totusi, ma asteptam la... altceva. Probabil asa cum unii oameni plini de bani incep sa-si permita anumite "mofturi", sa-si ia un yacht, o masina scumpa, sa devina adeptii a nu-stiu-ce biserica etc, porbabil asa si Sting si-a facut un... moft si a scos acest album.
Fara a fi orgasmat de muzica medievala, recunosc ca totusi "balanta" evenimentului a iesit pozitiva pentru mine. Pentru ca, dincolo de orice, vocea uluitoare si inconfundabila a lui Sting TREBUIE sa fie ascultata.
Iar cele 5 hituri Sting, interpretate la finalul concertului, in aceeasi maniera unplugged, la lauta si chitara, cu siguranta au "indulcit" figurile mirate ale multor spectatori. Sting ne-a convins ca il prinde bine si lauta. Lautar, lautist...sau cum om mai putea denumi interpretul la lauta, Sting ramane un artist urias.
"Fields of Gold", "Message in a Bottle", "Roxanne", "Every Breath You Take" si "Fragile" au fost piesele cunoscute, iar eu va ofer, pe final, un fragment din "Fields of Gold"
miercuri, 11 februarie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
7 comentarii:
Din motive ce nu suportau aminare nu am fost prezenta la concert dar ma bucura inca ideea ca STING a putut fi ascultat si simtit la Bucuresti...chiar si cu musica elisabetana...nu mai carcoti atita! :-)
hadi bre
maine poimaine o sa l vedem shi pe guta interpretand muzica de bach shi pe vali vijelie piese de a lui ozzy
eu zic ca sting e snob
e parerea mea intr o tzara libera
Intr-o tara libera sunt permise si chiar necesare si ideile constructive, de circoteli ne-am cam saturat!
intre parere shi carcoteala nu este intodeauna semnul echivalent
dar daca eu spun ca omul ala a luat o pe ulei
nu glumesc shi nu e numai parerea mea
din intamplare cunosc o persoana de etnie tziganeasca care tot asha a inceput
de la lautarie a ajuns la muzica clasica
Mie mi-e greu sa pun un semn de echivalenta intre Sting si un lautar oarecare...si cred ca si titlul postului avea o alta trimitere...legat de etnicul cu pricina, e chiar de laudat evolutia, o fi inceput cu muzica ''dupa ureche'' si a continuat cu muzica ''studiata''. Se intampla des ca oamenii talentati nativ din punct de vedere muzical sa-si doreasca sa si studieze la un moment dat. Sa spui insa ca un artist ca Sting a luat-o pe ulei doar fiindca asa au mai spus si altii, mi se pare un pic...abrupt! Si-a schimbat omul stilul si daca tu nu-l poti gusta, nu te pune nimeni nici sa-l inghiti! Ar fi bine ca inainte sa te uiti in gradina vecinului sa-ti vezi si propriile realizari; sunt sigura ca nu sunt atit de notorii, as fi auzit de tine! :-)
justina draga
nu cred ca din punct de vedere muzical ma pot compara vreodata cu sting,da ce vorbesc eu aici de sting,nu cred ca ma pot compara nici cu un namelist de ala gen mezel.carnat sau cum dracu i o fi chemand
despre gusturi eu zic sa nu vorbim
eu gust ceva
tu altceva
de aia suntem shase miliarde jumate pe planetutza asta
da lu sting saracu creca nu i mai dau compozitorii piese ca de ce ar fi apelat la unul mort care nu mai are nevoie de drepturi de autor
shi apoi cum ar fi oare ca u2 intr o buna zi sa cante muzica cantoneza?
nu cumva e ca shi tziganul ce se credea frate cu mozart?
scuze daca te am jignit cu ceva
sunt prea marunt ca sa nu am shi eu dreptul la opinie
Upsene :-)( iti spun asa ca poate intelegi ca nu am nimic cu tine, nici macar nu stiu cine esti), nu stiu de unde rezulta ca dupa mine nu mai e nimic de spus...nu am pretentia ca emit axiome, deci nu ma jignesti cu nimic, iti accept comentariile. Am mai spus tot pe blogul asta, ca si discutiile in contradictoriu sunt tot o forma de comunicare. Nu mai comentez despre Sting, ca nu mai terminam in veci...iti spun doar atit: pe mine nu ma intereseaza lucrurile pe care nu le pot intelege si le abandonez, nu le critic. Cam asta am vrut sa spun. Iti doresc o saptamina frumoasa! :-)
Trimiteți un comentariu