vineri, 11 decembrie 2009

KGB A INCINERAT CADAVRUL LUI HITLER

Cadavrul lui Adolf Hitler a fost incinerat în 1970 de agenţii KGB, iar cenuşa a fost aruncată într-un râu din Germania la ordinul direct al şefului agenţiei ruse de spionaj, a declarat în cursul săptămânii un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de securitate ruse, relatează CNN.

Şeful Arhivei Serviciilor Federale de Securitate (FSB) - succesoare a fostului KGB al Uniunii Sovietice - a confirmat pentru prima dată succesiunea de evenimente care au dus la eliminarea cadavrului lui Hitler şi cine a dat aceste dipoziţii, într-un interviu acordat agenţiei ruse Interfax.

Potrivit generalului Vasili Hristoforov, citat de Interfax, documente secrete mai vechi arată că şeful KGB, Iuri Andropov, care obţinuse aprobarea conducerii Partidului Comunist Sovietic, a ordonat o operaţiune secretă de distrugere cadavrului lui Hitler, al soţiei sale, Eva Braun, al şefului pentru Propagandă Nazistă în Germania, Joseph Goebbels şi pe cele ale familiei acestuia.

Decizia lui Andropov de a distruge cadavrele liderilor nazişti şi ale membrilor familiilor lor a fost motivată de teama că locul de înhumare a acestora ar putea deveni loc de veneraţie pentru adepţii ideilor fasciste. Operaţiunea numită "Arhive" a fost îndeplinită de un grup de agenţi speciali ai KGB în Magdeburg, în Germania de Est, unde cadavrele au fost înhumate în secret la 21 februarie 1946, pe teritoriul unei unităţi militare sovietice, a precizat Hristoforov.

La 4 aprilie 1970, au fost semnate două protocoale, unul care documenta deschiderea unui mormânt în care se aflau trupurile neînsufleţite ale liderilor nazişti şi ale familiilor lor, iar celălalt descria în detaliu distrugerea acestora. "Cadavrele au fost arse în afara oraşului Shoenebeck, la 11 kilometri de Magdeburg, iar cenuşa a fost aruncată în râul Biederitz", potrivit celui de al doilea document citat de Hristoforov.

Cadavrele lui Hitler, Braun şi ale familiei Goebbels au fost descoperite de armata sovietică în mai 1945.

Potrivit relatărilor istorice, moartea lui Hitler a fost o combinaţie între sinucidere cu armă de foc şi otrăvire cu cianură la 30 aprilie 1945, când armata sovietică a intrat în capitala Germaniei naziste. La începutul lui iunie în acelaşi an, sovieticii au îngropat cadavrele într-o pădure în apropierea oraşului german Rathenau, iar opt luni mai târziu le-au mutat în secret în garnizoana armatei sovietice din Magdeburg, care a fost abandonată în 1970 şi predată autorităţilor civile est-germane.

"Maxilarul lui Hitler este păstrat la arhivele FSB, iar fragmente din craniul său se află la Arhivele de Stat. Nu există alte părţi ale trupului lui în afară de acestea, prelevate în mai 1945", a precizat generalul.

Sursa: Mediafax

Niciun comentariu: