vineri, 9 iulie 2010

RASPLATA FOTBALULUI


Calificarea Olandei şi Spaniei în finala Mondialului vine ca un rezultat al atenţiei deosebite pe care au dat-o cele două ţări fotbalului, din fazele lui de iniţiere şi până la nivelul înaltei performanţe.

În deceniul trecut, Spania tânjea după rezultate, dar ele s-au încăpăţânat să nu apară până atunci când întreaga naţiune iberică s-a decis că sportul merită o mult mai mare susţinere. Aşa s-a ajuns ca spaniolii să devină campioni continentali sau mondiali la baschet, volei sau fotbal. În Olanda, numai un singur club – chiar dacă el se numeşte Ajax – are o competiţie juvenilă proprie, un campionat de 18 echipe de juniori. Adică vreo 300 de copii, bine instruiţi, care sunt bază de selecţie pentru un singur club (!).

În aceste condiţii, după un asemenea respect acordat fenomenului, fotbalul a răsplătit cele două naţii.

Duminică, pe Soccer City din Johannesburg, se întâlnesc echipele care au cele mai complete echipe, cel mai eficient joc de pase, cei mai prolifici marcatori de la Mondial: Sneijder şi Villa.

Orice altfel de analize şi prognoze ar fi de prisos. Dincolo de clişee, cel mai bun să învingă!


Spania, favorita lui Cruyff

Legendarul Johan Cruyff nu este optimist cu privire la şansele Olandei: “Spania e clar favorită. Actuala echipă spaniolă, o copie a Barcelonei, ca stil şi mentalitate, este cea mai bună reclamă pentru fotbal”. Olandezul a mai afirmat că “portocala mecanică” are şansa ei, pe care va încerca să o fructifice. “Fotbaliştii noştri vor trata jocul ca pe unul de “totul sau nimic”. Şi Olanda are fotbalişti de valoare care, fără dubii, vor încerca să speculeze orice eroare spaniolă”, a mai spus Cruyff.

(articol publicat in ziarul "ring", 09.07.10)

Niciun comentariu: